Coraz większe zainteresowanie różnorakimi sposobami odżywiania sprawia, że rynek książek poświęconych kulinariom staje się coraz bardziej wyspecjalizowany. Powstają odrębne książki poruszające kwestię przygotowania deserów, osobne na temat sałatek, mięs… Nic zatem dziwnego, że swoje publikacje mają także miłośnicy kuchni wegetariańskiej.
Moda na niejedzenie mięsa trwa i coraz więcej osób jest zainteresowanych kuchnią wykluczającą ten produkt ze swojej diety. Rynek księgarski znalazł odpowiedź i na to zagadnienie, przygotowując dla zainteresowanych tematem ogromną pulę książek spośród których każdy wybierze pozycję idealną dla siebie.
Są wśród nich poradniki, stanowiące kompletną wiedzę na temat kuchni bezmięsnej. Część z nich zbiera doświadczenia podzielane przez wiele wybitnych osób świata. Do wegetarian zalicza się na przykład Paul McCartney, który także – wydając swoje publikacje – stał się propagatorem tego sposobu odżywiania. Na rynku wydawniczym znajdziemy więc pozycje bardzo ogólne, stanowiące swego rodzaju kompendium wiedzy na temat stylu życia wege. Są to między innymi:
Zielenina na talerzu – niedawno wydana książka polskiej blogerki kulinarnej, która udowadnia, że kuchnia wegetariańska nie musi być ani nudna, ani trudna! Pierwsza książka jej autorstwa stanowi swego rodzaju uzupełnienie bloga i udowadnia, że bez problemów można zamienić dotychczasową dietę na talerz pysznej zieleniny.
Zostać wegetarianinem. Pełen zestaw porad dla osób pragnących przejść na zdrową, wegetariańską dietę, autorstwa Meliny Vesanto i Brandy Davis – w zasadzie niewiele więcej trzeba. Można powiedzieć, że ta pozycja stanowi niezbędną lekturę dla każdego, kto jest zainteresowany dietą, pozbawioną mięsa i produktów odzwierzęcych, ale nie bardzo wie, jak zabrać się za wcielanie teorii w życie. Po publikację sięgać mogą jednak także osoby, które mają już rozeznanie w tej kulturze odżywiania. Autorki, weganki i dietetyczki, w wyczerpujący sposób opisują zalety diety wegetariańskiej i wegańskiej, nie tylko przedstawiając własne doświadczenia, ale także przywołując cenne opracowania naukowe. Rozprawiają się z mitami, które w ciągu lat narosły wokół idei powstrzymania się od pokarmów mięsnych, np. o zagrożeniu spowodowanym brakami żelaza i witaminy B12. Autorki przedstawiają zalecenia diety wegańskiej, dzięki którym można przez długie lata cieszyć się doskonałą kondycją fizyczną i psychiczną.
Vege na diecie Małgorzaty Makarowskiej to zbiór porad opracowanych przez dietetyczkę, dzięki którym osoby na diecie wegetariańskiej zdobędą podstawową wiedzę na temat układania diety zgodnie z zaleceniami, a jednocześnie bez szkody dla organizmu. Do książki dołączony jest plan posiłków wraz z przepisami, co jest niewątpliwie dużym ułatwieniem.
Pyszne chwasty, autorstwa Małgorzaty Kalemby-Drożdż to książka niezwykle oryginalna i ciekawa. Zawiera ponad 130 przepisów na potrawy, których istotnym składnikiem są rośliny, wydawałoby się, zbędne, czyli chwasty. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny, które do tej pory raczej widywaliśmy na spacerach, nie wiedząc, że mają one świetny smak i doskonałe właściwości odżywcze. Fiołek, pokrzywa, stokrotka zebrane podczas zwykłego spaceru staną się składnikiem niezwykłych dań.