Znane powiedzenie mówi, że jesteśmy tym, co spożywamy. Jest w tym wiele racji, wiele osób w związku z tym podejmuje noworoczne postanowienie o końcu objadania się słodyczami, fast foodami i podejrzanymi gotowcami z supermarketu. Na szczęście z odsieczą przychodzą tematyczne książki, które sprawią, że komponowanie codziennego menu stanie się ciekawe i przyjemne.
Na półkach księgarń coraz popularniejsze są ostatnio książki poświęcone diecie wegetariańskiej. Jej popularność co roku jest większa. Okazuje się, że jedzenie potraw wyłącznie bezmięsnych nie musi być wcale nudne i pozbawione smaku. Wręcz przeciwnie, w roślinach tkwi ogromna moc, z której warto czerpać.
Spośród wielu książkowych pozycji dotyczących wegetarianizmu warto sięgnąć po kilka z nich.
Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin – to książka, która przeczy popieranym przez wielu tezom, że aby móc uprawiać sport, należy dostarczać sobie białka zwierzęcego. Pozycja zawiera mnóstwo przepisów, które pozwalają dodać energii przed treningiem, a także usprawnić regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Publikacja jest dziełem dwójki biegaczy, którzy na własnej skórze przetestowali zawartą w niej dietę, a później przebiegli maraton.
Vege na diecie Magdaleny Makaronowskiej to książka o dość przewrotnym tytule. Autorka stara się bowiem udowodnić, że wegetariańsko niekoniecznie oznacza dietetycznie. Na pewno jednak pozostanie smacznie i zdrowo.
Ziarna dają siłę Chrissy Freer jest publikacją poświęconą zbożom oraz roślinom strączkowym. Znajdziemy tutaj wiele przepisów na dania z soczewicy, amarantusa, komosy, a także bardziej popularnych rodzimych kasz. Oprócz tego autorka przemyca wiele pożytecznych informacji dotyczących poszczególnych ziaren.

Książki poświęcone kuchni wegetariańskiej mogą stanowić ciekawe uzupełnienie domowej biblioteczki oraz… kuchni, nawet jeśli nie wyłączamy mięsa z naszej diety całkowicie.
Także przy udziale mięsa można komponować smaczne posiłki, dbając przy tym o dobre samopoczucia. Pozycje godne polecenia to także:

Lekkość autorstwa znanej z programu Masterchef Anny Starmach oraz Marii Kruczek. Mistrzyni kuchni przygotowała 60 przepisów, które wyróżniają się lekkością i prostotą formy, Maria Kruczek natomiast skomponowała je z 15 bardzo ciekawymi  i skutecznymi zestawami ćwiczeń. Wszystko po to, by zadbać o szczupłą sylwetkę i… lekkość właśnie.
Smak szczęścia Agnieszki Maciąg to cudowne kompendium wiedzy na temat szukania szczęścia  w sobie. Była modelka pisze nie tylko o zdrowym odżywianiu, ale także o pielęgnacji urody w zgodzie z przyrodą oraz potrzebie medytacji.
Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu Szymona Kubickiego to zbiór informacji na temat kuchni bezglutenowej, tak ostatnio rozsławionej. Potrawy są łatwe do przygotowania oraz bardzo smaczne, pomimo że wykonane z ograniczonej – przez konieczność rezygnacji z glutenu – puli produktów.
Książek o zdrowym odżywianiu jest na polskim rynku coraz więcej. Zdobywanie niezbędnej wiedzy, korzystając z ich pośrednictwa jest przyjemne, a jeśli przyniesie choć drobny efekt, będzie to oznaczało, że było warto!